Τι είναι το Bullet Journal & πως να το δημιουργήσετε?
Όμως, προσέξτε! Το bullet journal δεν είναι κάτι που μπορείτε να βρείτε έτοιμο στο εμπόριο. Αντιθέτως. Αυτό που χρειάζεστε είναι ένα όμορφο σημειωματάριο με κουκκίδες ή με κενές σελίδες και διάθεση να δημιουργήσετε κάτι μοναδικό για εσάς. Για αυτό το λόγο, θα χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για να το ξεκινήσετε.
Η διαδικασία είναι διασκεδαστική και δημιουργική!
Μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε ρουτίνα αυτοφροντίδας! Με εξαίρεση τα στάνταρ σημεία που περιλαμβάνει μία ατζέντα, όπως το ευρετήριο και το ημερολόγιο, αλλά και τα περιεχόμενα του, το πόσο περίπλοκη θα είναι η δομή του δικού σας bullet journal εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς.
Μην αφήσετε την εποχή του χρόνου να σας αποτρέψει. Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο. Μπορείτε να ξεκινήσετε ένα bullet journal στην αρχή, στη μέση ή στο τέλος του έτους (ή οποιαδήποτε στιγμή στο ενδιάμεσο).
Θυμηθείτε: Δεν υπάρχουν κανόνες για το bullet journaling.
Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε; Ακολουθήστε βήμα προς βήμα τον παρακάτω οδηγό για αρχάριους της καλλιγράφου και εικονογράφου Kimberly Shrack.
Βήμα 1: Συγκεντρώστε όλα όσα χρειάζεστε.
Δεν χρειάζεται να φλυαρείτε. Για να ξεκινήσετε, χρειάζεστε πραγματικά μόνο δύο πράγματα: ένα τετράδιο με κουκκίδες και ένα στυλό. Αναζητήστε ένα σημειωματάριο με επίπεδο άνοιγμα, με χαρτί υψηλής ποιότητας και πλέγμα από κουκκίδες (που δεν κουράζει τα μάτια) και αριθμημένες σελίδες. Προσωπικά, ιδανικά είναι τα premium σημειωματάρια της εταιρείας nuuna.
Όσον αφορά τα στυλό, προτιμήστε στυλό με μπίλια στη μια άκρη και πινέλο στην άλλη καθώς είναι πιο ευέλικτα ή προμηθευτείτε στυλό με δύο μύτες.
Αλλά αν βλέπετε το bullet journal σας ως μια ευκαιρία για να γίνετε περισσότερο δημιουργικοί, κάντε το! Προμηθευτείτε χρωματιστά στυλό gel, ακρυλικούς μαρκαδόρους, αυτοκόλλητα ή ακόμα και σφραγίδες. Πραγματικά δεν υπάρχουν περιορισμοί!
Βήμα 2: Σκεφτείτε ποιο σκοπό θα εξυπηρετεί το bullet journal σας.
Το bullet journal μπορεί να είναι μια λίστα υποχρεώσεων, ένας "ανιχνευτής" στόχων και ένα ημερολόγιο. Δεν χρειάζεται, όμως, να είναι τίποτα από όλα αυτά. Προτού βάλετε τις σκέψεις σας στο χαρτί, σκεφτείτε πώς μπορεί να σας εξυπηρετήσει καλύτερα. Παρόλα αυτά, εάν επιθυμείτε να το χρησιμοποιείτε ως ένα μέσο που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε κάποιο στόχο, για παράδειγμα, να ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή ζωή, θα μπορούσατε να σημειώνετε δραστηριότητες που σας βοηθούν να κάψετε θερμίδες, να σχεδιάζετε υγιεινά γεύματα και να παρακολουθείτε εβδομαδιαίως τα βήματα σας.
Βήμα 3: Κάντε το δικό σας.
Όσες χρήσεις κι αν υπάρχουν για το bullet journal, υπάρχουν 10 φορές περισσότεροι τρόποι για να το στήσετε, λέει ο Shrack, ο οποίος συνιστά να ξεκινήσετε με τα εξής:
• Αριθμοί σελίδων: Ξεκινήστε με την αρίθμηση των σελίδων σας για εύκολη αναφορά στα περιεχόμενα που θα δημιουργήσετε, ή προτιμήστε σημειωματάρια που έχουν ήδη αριθμημένες σελίδες για δική σας ευκολία.
• Περιεχόμενα: Η πρώτη σελίδα του bullet journal σας πρέπει να είναι το ευρετήριο. Κάντε μια λίστα με τα στοιχεία που θέλετε να αναζητήσετε και προσθέστε τη σελίδα που αντιστοιχεί στο καθένα.
• Μια εβδομαδιαία (ή ημερήσια ή μηνιαία) περίληψη: Ανεξάρτητα από το πώς χρησιμοποιείτε το bullet journal, θα πρέπει να υπάρχει χρονολογική σειρά. Έτσι, η δημιουργία μιας περίληψης στην αρχή κάθε εβδομάδας θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε όλα όσα θέλετε να πετύχετε. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα ημερολόγιο με ραντεβού, μια σειρά από εκκρεμότητες, στόχους ή οτιδήποτε εξυπηρετεί τον σκοπό σας. Στην αρχή της επόμενης εβδομάδας (ή ημέρας ή μήνα), μπορείτε να ανατρέξετε στη σύνοψή σας για να δείτε ποια ραντεβού μετακινήθηκαν, τι δεν έχει ολοκληρωθεί και ποιοι στόχοι επιτεύχθηκαν.
• Σύστημα παρακολούθησης των υποχρεώσεων και των στόχων: Βρείτε μια σειρά συμβόλων ή σημαδιών που υποδεικνύουν την κατάσταση των υποχρεώσεων σας. Για παράδειγμα προσθέστε ένα τετράγωνο δίπλα σε κάθε υποχρέωση και όταν τελειώσετε την εργασία χρωματίστε το. Ή εάν για παράδειγμα είναι σε εξέλιξη προσθέστε μία παύλα. Εάν πάλι χρειαστεί να μεταφερθεί στην επόμενη εβδομάδα, σχηματίστε ένα βέλος. Για δική σας ευκολία καλό είναι να αναφέρεται τη χρησιμότητα του κάθε συμβόλου στην αρχή του σημειωματάριού σας.
Εκτός από αυτά τα τέσσερα στοιχεία, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές. Σκεφτείτε τι είδους λίστες θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την παραγωγικότητα, να βελτιώσετε τη διαύγεια του νου ή να πετύχετε έναν στόχο. Ορισμένες ιδέες περιλαμβάνουν: οδηγό προγραμματισμού γευμάτων, αρχείο καταγραφής της διάθεσης, αρχείο καταγραφής ύπνου, λίστα επιθυμιών και λίστα ευγνωμοσύνης.
Βήμα 4: Κάντε ένα βήμα πίσω, θαυμάστε και ξεκινήστε τη δουλειά!
Μόλις δημιουργήσετε την αρίθμηση των σελίδων και το ευρετήριο σας, ξεκινήστε αμέσως με μια περίληψη της πρώτης εβδομάδας. Μην αγχωθείτε να σχεδιάσετε τα πάντα τέλεια με την πρώτη. «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν πρόκειται να μάθεις τι λειτουργεί για σένα μέχρι να ξεκινήσεις.